Krovstvo in delo z azbestom

Zavedamo se, da je vpliv azbesta na okolje nevaren.

Azbest

V našem podjetju se zavedamo, da je vpliv azbesta na okolje nevaren in da njegovo odstranjevanje zahteva dobro usposobljen kader. V ta namen se v podjetju strokovno usposabljamo za varno odstranjevanje azbestnih kritin in smo v postopku pridobivanja licence za odstranjevanje azbesta.

Imamo koncesijo za delo z azbestom

Kaj je azbest

Azbest je skupno ime za vrsto naravnih mineralnih vlaken. Odporen je na kislino, lu┼żila in visoko temperaturo, zaradi omenjenih lastnosti pa so ga v preteklosti v veliki meri uporabljali v industriji in gradbeni┼ítvu, predvsem za toplotno izolacijo.
Znanih je pribli┼żno 3.000 izdelkov, ki vsebujejo azbest. Mednje sodijo salonitne plo┼í─Źe, azbestno-cementna kritina, azbest-cementne vodovodne cevi za vodovodna omre┼żja, toplotna izolacija na ogrevalnih kotlih, izolacija na jeklenih gradbenih okvirjih, ventilacijske cevi ÔÇŽ

Vir: www.snaga.si

Krovstvo in odstranjevanje azbesta

Zakaj je azbest nevaren

Njegova zgradba je vlaknata, vlakna pa se pogosto vzdol┼żno lomijo, pri ─Źemer nastajajo tanj┼ía, iglam podobna vlakna. Ker so tako majhna, da jih ne vidimo, in nimajo vonja, jih lahko vdihavamo, ne da bi za to vedeli. Pri vdihavanju lahko vlakna pridejo globoko v plju─Źa in povzro─Źijo bolezni, kot so azbestoza in rak plju─Ź. Med prvo izpostavljenostjo in pojavom znakov bolezni lahko mine tudi do 40 let. Azbest, ki se nahaja v stavbah, postane nevaren, ko material dotraja, se po┼íkoduje ali pa se zaradi neprimernega ravnanja z njim za─Źnejo azbestna vlakna spro┼í─Źati v zrak in s tem predstavljajo nevarnost za zdravje. Nevarni so torej predvsem tisti izdelki, ki se drobijo ali spreminjajo v prah, ko jih uporabljamo.

Vir: www.snaga.si

Varno odstranjevanja azbesta pri krovstvu

Kako ravnati z azbestom

Po zakonu je treba vse materiale, ki vsebujejo azbest, odstraniti na poseben na─Źin. V Sloveniji obstaja ve─Ź podjetij, ki imajo dovoljenje za njegovo odstranjevanje, pri delih manj┼íega obsega pa lahko za pravilno ravnanje z azbestnimi odpadki poskrbite sami. Trdno vezani azbestni odpadki morajo biti zapakirani v nepropustno zaprtih vre─Źah tako, da so stiki tkanine oziroma folije zvarjeni ali zlepljeni, odstranjuje pa se jih z odlaganjem na odlagali┼í─Źe nenevarnih odpadkov.

Vir: www.snaga.si